Tarih: 10.12.2014

Ağrı Hamur Kılıç İO-OO

"Değerli TOVAK ailesi;

Aslında coğrafi konumundan dolayı ve belki başka bir amaç güdülmeksizin doğu adını alan bu bölgeden ve aslından güneşin ilk doğduğu yer olduğundan doğu adını alan ve güneşi her zaman ilk gören serhat ili Ağrı’dan kucak dolusu selamlar.

Kılıç ilkokulu ve ortaokulu öğretmen ve öğrencileri ve Kılıç köyü halkı bu yıl İMECE usulüyle yaptığımız yeni, dört derslikli ek binamızda eğitim öğretim hayatına başladık.

1967 yılında eğitim öğretime başlayan ve dört derslikten ibaret olan eski binamız ihtiyaçlarımızı karşılayamayacak derecede yetersizdi. Sınıflarımız yetersiz kaldığından ve okulumuzda hem ilkokul hem de ortaokul olduğundan ikili eğitim yapılmaktaydı. Bölgemizin sert kış koşulları ve elverişsiz iklim şartlarından dolayı sabahın erken saatlerinde öğrencilerin okula gelmeleri ve akşam saatlerinde eve dönmeleri bir hayli zorluk yaşatıyordu. Bundan dolayı bizler öğretmen arkadaşlarımız ve köylülerimiz ile birlikte ek derslik yapmaya karar verdik. Tabii ki bu kararı verirken bize ön ayak olan ve bizi harekete geçiren TOVAK “İMECE Projesi” oldu. 

Türkiye Toplum Hizmetleri Vakfı (TOVAK) ve sevgili Ünal Ataman Bey'in yönlendirmeleri sayesinde bizler cesaret alarak dört derslikli ek bir bina yapmaya karar verdik. Bu sayede İMECE’nin amacını köylülerimize, öğretmen arkadaşlarımıza, köyümüzün bağlı olduğu ilçe belediye başkanına ve hatta ilçe kaymakamımıza anlatarak İMECE'yi daha da genişlettik. Böylece bu projede işimiz daha da kolaylaştı. Bu projeyi başlattığımız günden son güne kadar bütün köylülerimiz ve hafta sonlarındaki boş zamanlarında erkek ve bayan öğretmenlerimiz köyümüzün çok değerli kadınları ve erkekleri bizleri yalnız bırakmadı. Okulumuzdan daha önce tayin olup giden öğretmenlerimizin ufak da olsa katkıları, okulumuzdan  mezun olup üst öğrenime devam eden eski öğrencilerimizin hafta sonlarında bize yardım etmeleri ile 45 gün gibi kısa süre içerisinde dört derslikli binamızı çok güzel bir İMECE örneği göstererek inşa ettik.

Projemize maddi katkılarıyla destek veren değerli bağışçımızın, bizleri görmediği halde bizlere itimat ederek  destek sunması İMECE'nin ayrı bir güzelliği ve insana ne kadar değer verdiğinin göstergesidir. Birlikte hareket ederek insanların ne kadar zor olursa olsun bütün güçlüklerin üstesinden gelebileceğinin ve birlikten güç doğduğunun çok güzel bir örneğini bizlere gösterdi. Apartman hayatının insanları birbirinden uzaklaştırdığı, komşunun komşudan haberdar olmadığı günümüz medeniyet dünyasında TOVAK’ın çok uzak diyarlardan bizlere yalnız olmadığımızı göstermesi, yardımlaşma gücünün büyüklüğünü bizlere tattırması, birlikte çok güçlü olduğumuzu ve bütün güçlüklerin üstesinden gelebileceğimizi gösterdi.

Böylece velilerimiz ve öğretmen arkadaşlarımız ortak bir amaç doğrultusunda bir araya geldiler.  Bir araya gelen öğretmen ve velilerimiz okul binasının temelinin atıldığı günden okul binasının bittiği güne kadar yılmadan canla başla çalıştılar. Uzun bir zamandan beri bir amaç için bir araya gelmeyen velilerimiz bu proje sayesinde birlikte çalışıp bir ürünün ortaya çıkma zevkini birlikte tadıp birbirlerine zaman da ayırmış oldular. Okul binasının temelini kazan kepçe operatörü Kenan Bey’e, temelin atılmasında ilk adımı atan ve birlikte çalışan  Cevzet’e, Mühyettin’e; ilk tuğlayı koyan Ali’ye, İsmail’e Latif’e köy muhtarımız Ahmet Amca’ya, Ömer’e, Müdür yardımcımız Cem  Bey’e  Adem, İhsan, Celalettin, Ekrem, Muhammet, Sıla, Gülcan  Sümeyra, Ayşe, Melek, Tuğba  ve Canan öğretmenlere; Hikmet’e  Abdülmecit amcaya, Şaban amcaya, Nesim ve Süleyman’a, …  Bütün köy halkımıza ve emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz.

Bize İMECE ruhunu yaşatan TOVAK’a ve değerli bağışçımıza sonsuz teşekkür ederiz.

Birlikten güç doğar diyoruz ve “Haydi İMECE’ye, İMECE ile okullarımızı güzelleştirmeye”

Saygı, Sevgi ve Selamlarımla,

Tahir Bayram
Ağrı Hamur Kılıç İO-OO Md."