Tarih: 11.02.2010

Diyarbakır Silvan Kayadere İÖO. (İlk Mektup)

Merhaba ben Serpil CAVLAK,

DİYARBAKIR / Silvan  Kayadere ilköğretim okulunda birleştirilmiş sınıf öğretmeni ve müdür yetkili olarak görev yapmaktayım. 1  aydır Kayadere i.ö.o nda görev yapıyorum ve mesleki açıdan ilk tecrübelerimi sıkıntılar içinde yaşıyorum.

Burada İMECE denilen şey çoktan unutulmuş ve benim tek başıma elimden gelenler her konuda yeterli olmayabiliyor. Buraların sıkıntılarını yazmakla anlatmak gerçekten zor, yaşamak ve görmek gerekir. O kadar imkansızlıklara rağmen okumak için can atan öğrencilerim var ve bu öğrencilerimin imkansızlıklar içinde kaybolup gitmelerine gönlüm el vermiyor.

Okulum dağ köyünde bir okul.  Anasınıfı dahil 6 sınıf için tek dersliğimiz  var. Tek dersliği 1-2-3 birleştirilmiş sınıf için kullanıyorum. 4-5. sınıftaki öğrencilerim ise 3 metrekare bile olmayan küçücük bir idare odasında derslerine devam etmeye çalışıyor.

Anasınıfımız ise (bunu okuyunca eminim çok şaşıracaksınız)  köylünün cenazeleri yıkamak için oluşturduğu taziye evi denilen insanın tüylerini ürperten içinde tuvalet kokusundan durulamayan fayanslarla kaplı  kışın bir türlü ısıtamadığımız bir odada ve bu oda aynı zamanda öğretmenler odası ve aynı zamanda okulun idari işleri için kullanılan, ve aynı zamanda okulumuza gelen misafirleri ağırladığımız bir oda. Yani hem anasınıfı, hem öğretmenler odası, hem idare odası, hem de cenazelerin yıkanıldığı bir oda.  

Tek sıkıntımız sınıflar değil okulumuzun ihata duvarı yok ve okulun yanında köy çeşmesi olduğu için köyün bütün hayvanları dışkıları ile beraber okulun bahçesinde. Okul bahçesi için herhangi bir çalışma yapılmadığından bahçe çamur içinde ve çocuklar bahçede oynadığı için bütün çamurlar sınıfta. Bunlar yaşanan olanaksızlıkların bir kısmı. 

Okulumun fiziki şartları ileri seviyede eğitime elverişsiz. Okulumuzun fiziki açıdan düzenlenmesine yönelik her türlü yardıma   ( okul binasının tekrar yapılması ya da ek derslik yapılması......) ihtiyacımız var. Okulun sadece fiziki değil teknolojik olanaksızlıklarından dolayı da çok sıkıntı çekiyoruz. 50' ye yakın öğrenci için 2 adet bilgisayar var. İnterneti kullanabilmemiz için modem yok.  

Öncelikli olarak fotokopi makinesi, bilgisayar, projektör ihtiyacımız var. Bunun yanında  öğrencilerimin defter ,kalem,boya,silgi, ayakkabı ,çanta,mont, hikaye kitabı, yapıştırıcı, boya kalemleri, v.s.  ihtiyaçları bulunmakta. Okulumda öğrencilerimin okuyabileceği tek kitap bile yok. Kitaplığımız var ama rafları yok.  Öğrencilerimin çalışmalarını asacağım pano içler acısı.

      Öğretmenler olarak geleceğimizin teminatı çocuklarımıza elimden gelenin en iyisini vermeye çalışıyorum ancak, takdir edersiniz ki imkansızlıklar gelip bir yerde maalesef beni de aşıyor. Bize destek olacak insanlara ne kadar ihtiyacımız olduğunu anlatamam.Okulumuzun fiziki durumu içler acısı ve eğitim-öğretime kesinlikle elverişli değil.Kış aylarında durum daha  da kötüleşmekte, en ufak bir yağmur veya kar yağışında okulu çamur basmakta.

Bu durum öğretmen ve öğrencilerimiz için çileye dönüşmekte. Okulumuzun acilen bakım, onarım ve diğer tüm eksikliklerinin giderilmesine ihtiyacı var.Bir şeyi duymak, okumak; yaşamaktan çok farklı şeylerdir.Öğrencilerimin ülkemizdeki yaşıtlarıyla aynı anda başladıkları eğitim yarışında her zaman geride kalmaları içler acısıdır.Okula ilk geldiklerinde çoğu Türkçe yi dahi bilmeyen öğrenci lerimize ışık tutmak istiyorum.

Onları bulundukları karanlıktan kurtarmak hem onların hem de ülkemizin menfaatine olacaktır. Okulumuzda ki tertemiz masum çocukların kirlenmemeleri için tek kurtuluşları var o da eğitimdir. Bize yapacağınız en ufak bir yardım hem öğrencilerimizin daha güzel bir ortamda ders yapmasını sağlayacak; hem de kendilerini eğitime adamış öğretmenlerimizin daha kaliteli bir eğitim sunmasına yardımcı olacaktır.

Zaten birçok şeyden mahrum olan öğrencilerimizi karanlıktan kurtarmak, onlara aydınlığı göstermek için uzanan yardım elimizi geri çevirmeyin.Buradaki minicik ellerin uzatacağınız yardımsever ellere ihtiyacı var.O,ellerin kavuşacağı günü görmek dileğiyle…Şimdiden sonsuz teşekkürler......

Okulumda yaşanan sıkıntılarımı biraz olsun somutlaştırmak için birkaç fotoğraf ektedir.

Serpil CAVLAK  

Kayadere İ.ö.o    DİYARBAKIR/ Silvan