Tarih: 11.05.2011

Van Başkale Vali Özdemir Hanoğlu İÖO.

VARLIĞINIZ VARLIĞIMIZDIR, TEŞEÜRLER TÜRKİYE TOPLUM HİZMETLERİ VAKFI

Van’dan Hakkari’ye doğru yola düşenleri  110.km de  Başkale ilçesinin girişinde bir köhne bina karşılar. Tabelasını okumadıkça  kimse karar veremez bir ilköğretim okulu ile karşı karşıya kaldıklarına. Ama hiç kimse bilmez bu binanın içinde 375 kalbin attığını. Ve bu kalplerin okuma ateşi ile tutuştuklarını.

Bu yılın başında başladım bu okulda idareciliğe. İhtiyaçlarımız belliydi. Amaçlarımız belliydi. Bu küçük yüreklerin ders gördükleri  sınıfların, lavabolarının, okul bahçelerinin elden geçirilmesi gerekiyordu. Bölge şartları  zor. Maddi desteğe ihtiyacımız vardı.

Eski müdürümüz İsmail bey  İMECE adı altında bir proje duyduğunu, TOVAK denilen bir kuruluşun okullara maddi kaynak sağladığını bunu karşılık bekleyerek değil minik yüreklerin mutluluğu için yaptıklarını belirtti. Haliyle şaşırdım. Takdir edersiniz ki insanlar veren el olmayı değil alan el olmayı tercih ederler çoğu zaman. Kendilerinin de bir zamanlar öğrenci olduklarını unutup nerden nereye geldiklerini akıllarından silip hayata devam ederler. Bu maddi kaynağı almak için çok fazla çaba göstermemize gerek yoktu. Sadece ve sadece sorunlarımıza ayna tuttuk. Biliyorduk ki bu sefer geri çevrilmeyeceğiz. Çünkü TOVAK için resimleri hazırlamaya başlayana kadar hayır cevabını o kadar çok duymuştuk ki.

Bir gün bir telefon geldi okulumuza. Telefonun diğer ucunda Ünal bey diye birisi vardı. Evet birisi diyorum çünkü o güne kadar bu kişinin varlığından habersizdik. Ama nereden bilirdik ki bu telefonun minik dünyamızın ışımasına vesile olacağını.

Öğrenci lavabolarımıza kötü bir koku yayan eskimiş borularımız yeniledik, spor alanlarımızı renklendirdik, yeşil alanımızın etrafını çevirdik, bahçemize düzen verdik  ve en önemlisi dış cephe boyasını tamamladık. İşimiz bitti mi? Tabi ki hayır. Ama bu başlangıç renk kattı okulumuza.

Kimseyi ya da hiçbir oluşumu göklere çıkarmaya çalışmıyorum. Amacım bu minikleri sevindiren, veren el olmayı tercih eden, binlerce kilometre öteden sessiz çığlıklarımızı duyan yardımseverlere teşekkürlerimiz sunmak.

Teneffüslerimize renk kattığınız için, yeşil alanımızda varlığınızı, yoldan geçerken başımızı çevirip baktığımızda okul duvarlarımızda silüetlerinizi hissettirdiğiniz için ve en önemlisi ülkenin diğer ucunda olsakta yalnız olmadığımızı bize hatırlattığınız için maddi desteklerinden dolayı Ali Haydar ÜSTAY beyefendiye, gönül köprümüz olduğu için  TOVAK’a, yardımlarını esirgemeyen siz sevgili dostlara teşekkürlerimi sunarım. İyi ki varsınız.

 

Osman AÇIKGÖZ

Vali Özdemir Hanoğlu İÖO Müdürü